CropDiagnosis

 

Πως λειτουγεί

Μέσα από ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, ο χρήστης προχωρά στη διάγνωση του προβλήματος, επιλέγει το κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν και λαμβάνει αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής.

 • Περιγράψτε την καλλιέργειά σας

  Προκειμένου να καταλήξει σε ακριβείς διαγνώσεις, το CropDiagnosis χρειάζεται όλες τις πληροφορίες που αφορούν την καλλιέργεια όπως το είδος, η τοποθεσία, το έδαφος κ.λπ. καθώς και τα χαρακτηριστικά του προβλήματος (συμπτώματα, εξέλιξη κλπ.).

  1
 • Απαντήστε ερωτήσεις

  Για τον εύστοχο εντοπισμό του προβλήματος απαιτείται η συμπλήρωση ενός έξυπνου ερωτηματολογίου το οποίο αποτελείται από εικόνες και αναδιαμορφώνεται έπειτα από κάθε απάντηση. Στη συνέχεια, η εφαρμογή είναι σε θέση να προτείνει τις πιο πιθανές διαγνώσεις.

  2
 • Επιλέξτε προϊόν

  Η εφαρμογή προτείνει ένα σύνολο φυτοπροστατευτικών προϊόντων τα οποία ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος

  3
 • Λάβετε οδηγίες εφαρμογής

  Έχοντας επιλέξει φυτοπροστατευτικό προϊόν, η εφαρμογή προχωρά στην εμφάνιση αναλυτικών, εξατομικευμένων οδηγιών για την εφαρμογή του.

  4

Οφέλη

Η αναγνώριση των προβλημάτων μιας καλλιέργειας και η σωστή αντιμετώπισή τους αποτελούν δύσκολο έργο για τον γεωργό και τον γεωπόνο. Η σημασία τους όμως για την παραγωγική και οικονομική επιτυχία της γεωργικής επιχείρησης είναι αδιαμφισβήτητη. Η λήψη κατάλληλων φυτοπροστατευτικών μέτρων είναι κρίσιμη ώστε να αντιμετωπισθούν οι παθογόνοι παράγοντες οι οποίοι επιφέρουν ασθένειες και ζημίες στα φυτά. Η εύστοχη και έγκαιρη αναγνώριση των παραγόντων (έντοµα, ακάρεα, µύκητες, βακτήρια, νηµατώδεις), διάγνωση του προβλήματος και επιλογή δραστικών ουσιών/προϊόντων επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ορισμένοι από τους παράγοντες οι οποίοι προκαλούν διαταραχές στα φυτά είναι: παθογόνοι μικροοργανισμοί (ιοί, βακτήρια, μύκητες, νηματώδεις, έντομα), ζιζάνια, προβλήματα θρέψης (τροφοπενίες ή τοξικότητες) και πολλά άλλα. Προκειμένου να αναγνωρίσει το πρόβλημα, ο καλλιεργητής θα πρέπει να αξιολογήσει ένα προς ένα τα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν μάρανση του άνθους, σήψη ή/και απόρριψη του καρπού, έλκη στα στελέχη, κηλίδες στα φύλλα, σήψη στους βολβούς ή τη ρίζα, αργή ανάπτυξη κ.ά..

Λόγω του πλήθους των παθογόνων αλλά και της πολυπλοκότητας των συμπτωμάτων η διάγνωση του προβλήματος είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, η εύστοχη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθογενειών είναι πολύ πιο απαιτητική από την απλή αναζήτηση σε ένα εγχειρίδιο γεωργίας καθώς:

 • Πολλοί βιοτικοί και αβιοτικοί παράγοντες προκαλούν τα ίδια συμπτώματα.
 • Κάθε είδος καλλιέργειας εμφανίζει διαφορετικές διαταραχές.
 • Ο παράγοντας που προκαλεί το πρόβλημα (π.χ. έντομο) ενδέχεται να μην είναι παρών όταν διαπιστωθεί η ζημία.
 • Πολλές ασθένειες δεν παρουσιάζουν εξωτερικά σημάδια/συμπτώματα τα οποία βοηθούν στη διάγνωση.
 • Οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Η διαχείριση των παθογενειών στη γεωργία αποτελεί ένα ζήτημα μεγάλης οικονομικής και περιβαλλοντικής σημασίας. Η λανθασμένη επιλογή ή/και εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων οδηγεί σε μειωμένη παραγωγικότητα, αυξημένο κόστος, φυτοτοξικότητα, ρύπανση των υδάτων, διαταραχές στους φυσικούς πληθυσμούς των μικροοργανισμών, υποβάθμιση της ποιότητας των εδαφών κ.ά..

Συνεπώς, το CropDiagnosis πρόκειται να βελτιώσει τις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση των παθογενειών υποστηρίζοντας την ακριβή διάγνωση του προβλήματος καθώς και την κατάλληλη επιλογή και εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Χάρη στην εφαρμογή, ο γεωργός θα:

 • αποτρέψει λάθη τα οποία κοστίζουν χρόνο και χρήμα
 • πάψει να εκτίθεται σε χημικές ουσίες χωρίς λόγο
 • μεγιστοποιήσει την παραγωγικότητα της καλλιέργειας
 • προστατέψει το περιβάλλον

Η εφαρμογή CropDiagnosis διακρίνεται για την υψηλή απόδοση και την ευκολία στη χρήση. Πιο συγκεκριμένα, αποτελείται από:

 • Μια ενημερωμένη βάση δεδομένων η οποία απαρτίζεται από μεγάλο όγκο κωδικοποιημένων πληροφοριών
 • Ένα σύστημα συλλογισμού (τεχνητή νοημοσύνη)
 • Τις εφαρμογές για κινητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android και iOS operating systems

Μέλος της κοινότητας FIWARE

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FI-WARE Accelerator ενθαρρύνει την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών βασισμένων σε καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές πληροφορικής και διαδικτύου (τεχνολογία FI-WARE). Προσφέρει μια ανοικτή πλατφόρμα απλών και δυναμικών APIs με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος για την αξιοποίηση των ευκαιριών που θα προκύψουν από το νέο κύμα της ψηφιοποίησης (Future Internet).

Η ομάδα του CropDiagnosis έχει επιλεγεί από το FINODEX, ένα από τα 16 ευρωπαϊκά έργα επιταχυντές (accelerators) στο πλαίσιο του FIWARE. Το πρόγραμμα αξιολογεί, επιλέγει, χρηματοδοτεί και υποστηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ομάδες ιδιωτών για την ανάπτυξη εφαρμογών σε διάφορους τομείς όπως ηλεκτρονική υγεία (e-health), έξυπνες πόλεις (smart cities), γεωργία (agrifood), μεταφορές (transport) κ.ά.

Η συμμετοχή στο FINODEX μας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε πρωτοποριακές λύσεις πληροφορικής για τον αγροδιατροφικό τομέα έχοντας την υποστήριξη επιχειρηματικών συμβούλων αλλά και ειδικών της τεχνολογίας FIWARE.

Γιώργος Νικολαΐδης / Επικεφαλής ομάδας ανάπτυξης

Εγγραφή στη mailing list

Μάθετε πρώτοι τα νέα του CropDiagnosis.

* υποχρεωτικό πεδίο

Android app on Google Play

Twitter Facebook FIWARE Finodex